Voor uw dagelijkse Thom-shots verwijs ik u gaarne naar mijn Facebook.

THOM ARISMAN

BLOG

06-04-2016

1008. Toch maar ja

Het referendum. Ik was van plan om 'heel per ongeluk' mijn stempas kwijt te raken, zodat ik een verdomd goede reden had om vandaag niet te stemmen. Dus gisteren heb ik 'heel per ongeluk' mijn stempas achter de koelkast laten vallen. Eén keer in de tien jaar stofzuig ik daar, dus over een jaar of acht vind ik de stempas en denk ik: verrek, daar ligt mijn Oekraïne-stempas - wat fijn dat ik 'm heb teruggevonden. En wat ontzettend jammer dat het nu te laat is. 
   Zojuist zat ik op mijn knieën, met mijn rechterhand graaide ik achter de koelkast. Shit, waar ligt dat ding? En shit, wat een stofzooi. Wordt tijd dat ik het daar weer eens schoonmaak. Hoewel: is toch niemand die het ziet. Verrek, wat voel ik daar? Is dat een... yep, een slipje. Een rood slipje. Geil ding. Was dat slipje niet van... Volgens mij wel. Hoe zou het met haar zijn? Ik mail haar straks even. Misschien wil ze het slipje terug. Misschien kan ze het komen ophalen? En misschien is ze zo ontzettend blij met haar teruggevonden slipje, dat ze me wil bedanken en me even lekker wil pij... Ho! Stop! Nu even geen onreine gedachten. Niet vandaag.
   Ik wroet verder. Ik stuit op een squashbal, een verjaardagskaart, een ongebruikte wingman (56 mm en houdbaar tot 2018-01 - lees ik op de verpakking) en een paaseitje. Huh? Paaseitje? Hoe komt dat ding achter mijn koelkast? Ik graai nog wat en ja hoor: beet. De stempas. Ik schud het stof eraf en houd 'm voor mijn snufferd. Tot hoe laat kan ik stemmen? Tot 21.00 uur. Nog tijd genoeg dus.
  Ik heb namelijk besloten dat ik vandaag toch ga stemmen. Was ik niet van plan, want alles staat me tegen aan het referendum. Bovendien weet ik niet precies waar ik voor of tegen stem - net als zo'n beetje alle Nederlanders. Het associatieverdrag is iets voor experts, voor politici dus. Wij onwetende burgers hebben daar niets mee te maken. Vandaag stemt 99% van de mensen op iets waarvan ze de ballen verstand hebben. Slaat dus helemaal nergens op, zo'n referendum. Meteen afschaffen hierna. Bespaart ons 40 miljoen per keer. Wat een bedrag trouwens. Stel je eens voor wat voor zinnige dingen je daarmee had kunnen doen.  
  Ik behoor bij die 99%, want ik ga stemmen. En daar heb ik mijn reden voor. Die reden is Poetin. Ik vind Poetin een enge, onbetrouwbare, gevaarlijke man. Mensenrechten, landsgrenzen, afspraken, regels - hij veegt er zijn kont mee af. Poetin is pure maffia. En een van de machtigste mannen op aarde. Ik zie dat aan en kan er niets tegen doen. Tegenover een figuur als Poetin sta ik machteloos. Maar, en daarom ga ik stemmen, ik kan wel het gevoel hebben dat ik iets doe. Ik kan vandaag 'ja' stemmen. Want een 'ja' tegen Oekraïne is een 'nee' tegen Poetin. Het zal allemaal niets uitmaken, maar het geeft mij wel een goed gevoel. En ik heb in ieder geval íets gedaan, hoe onbeduidend ook. Ook mooi meegenomen: een 'ja' is ook een 'nee' tegen Jan Roos. Want dat vind ik een ettertje.   
   Toch nog even over die 40 miljoen euro, want dat zit mij echt dwars. Dat wij zomaar even zo belachelijk veel geld uittrekken voor een referendum waarvan niemand iets snapt, een referendum dat bijna niemand boeit, een referendum dat zinloos is (27 van de 28 landen hebben het verdrag al geratificeerd), zegt wel alles over ons: wij zijn een verwend landje.


 

 

Reacties bij dit bericht


Kop *

Reactie *

Afzender *

E-mailadres *


Troosten

Maar dat kan Victoria vast ook heel goed.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

Victoria

Zij mag mij ook wel even komen bedanken voor mijn ja-stem, graag zelfs. Heb ook ja gestemd.. Beetje dezelfde motivatie.

AFZENDER: Jor | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

Ha!

Smakelijke tante, inderdaad. En zou zeker een argument kunnen zijn om 'ja' te stemmen. Naar nee: stond eerst een foto van Poetin, maar daar werd ik een beetje onpasselijk van. Heb ik bij Victoria geen last van.
Was net (15.00 uur) op het stembureau. Ik vroeg aan de mensen achter de tafel hoe het met de opkomst ging. Antwoord: schrikbarend laag. Dus ik vermoed dat die drempel van 30% opkomst niet gehaald wordt. En is alle moeite voor niets geweest.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

Euh........

Ik verdenk je er van dat je JA gestemd hebt omdat je Victoria zo'n lekker wijf vind. Ik ga niet stemmen. Gevoelsmatig zou ik NEE gestemd hebben.

AFZENDER: W. | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

NEE

Want links om rechs om. De keus is toch al bepaald. Je denkt toch werkelijk waar niet dat die regering van ons ook zich maar iets van die uitslag zich aan trekt. Voor sprookjes ga je naar de efteling en is goedkoper. En 40 miljoen 😠 had dat geld nuttiger besteed ... daar betalen wij dus belasting voor. En zowel Oekraïne als Rusland zijn zo corrupt als de neten. Hell. Doe mij wat van dat geld.... wil ik ook wel naar de Virgin Ilse en open dan ook daar een bankrekening. ........ keep on dreaming om slapend miljonair te worden. Pffffffff

AFZENDER: Jacqueline | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016