Voor uw dagelijkse Thom-shots verwijs ik u gaarne naar mijn Facebook.

THOM ARISMAN

BLOG

05-04-2016

1007. Pissig

Herinneren jullie je deze foto nog? Van de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano? Vast wel. Zorgde bijna 20 jaar geleden voor een fikse rel. In het Groninger Museum was een grote overzichtstentoonstelling van deze, eh, bijzondere fotograaf en ze wilden deze foto als poster in abri's hangen, in het hele land. Nou, dat feestje ging dus niet door, want nogal wat mensen werden, eh, pissig. Er werd zelfs een kort geding aangespannen tegen het museum. Dat niet doorging, omdat het museum toch maar afzag van de golden shower-abri's. Wat ik best wel jammer vond, want het is weer eens wat anders dan de reclame-affiches van Kruidvat. (Speaking of: waar blijven de bikini-affiches van H&M? Of ben ik weer eens te vroeg?)
   Ik begreep eigenlijk niet waarom die mensen zich zo druk maakten, want het is maar een foto. Sterker, ik kon er wel om lachen. Oké, het is een ranzig beeld, maar je kunt er ook de humor van inzien. Daarnaast is het een kunstwerk en ik ben van mening dat het de taak van kunstenaars is om grenzen op te zoeken en er soms overheen te gaan. Dat er dan wat mensen boos op je worden, is part of the deal. Ik heb overigens een donkergeel vermoeden dat Andres Serrano best blij was met de ophef, want anders maak je niet van dit soort foto's. Het Groninger Museum was er in ieder geval heel blij mee: er kwam een recordaantal bezoekers naar de expositie.
   Volgende week ga ik naar Brussel. Zouden meer mensen moeten doen, want Brussel is een fantastische stad. Ik kom er een paar keer per jaar en iedere keer ontdek ik weer iets nieuws aan die stad. Wat dat betreft is Brussel een heel andere stad dan Antwerpen of Gent of Leuven. Dat zijn steden die je meteen leuk en mooi en gezellig vindt. Brussel niet, voor Brussel moet je moeite doen. Daar hou ik van. Bovendien is Brussel een metropool, een wereldstad. En je hoort er weinig Nederlands. Vind ik ook erg prettig. Brussel staat in mijn top 10 van favoriete steden. Uiteraard op 1: New York.
  Enfin, wat lees ik zojuist in de Volkskrant? In de Koninklijke Musea (jazeker: meervoud) voor Schone Kunsten van België te Brussel is t/m 21 augustus de expositie Andres Serrano: Uncensored photographs te zien. En wat lees ik zojuist op de site van dit museum met de lange naam? 'Sommige beelden kunnen gevoelig liggen. Ze worden in een aparte ruimte tentoongesteld.' Ik ga.
  Voor de niet-kunstliefhebbers: je kunt ook geweldig shoppen in Brussel. Vintageliefhebbers moeten vooral eens naar de Hoogstraat gaan.
   (Sinds de aanslagen laten heel veel toeristen Brussel links liggen, uit angst. Maar je kunt Brussel ook een hart onder de riem steken door ernaartoe te gaan.)


 

 

Reacties bij dit bericht


Kop *

Reactie *

Afzender *

E-mailadres *


Wat mij vooral opvalt:

hij is zo mooi scherp.
De compositie is ook oké. Puik werkje. Absoluut kunst.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 07-04-2016

Minpunten

aan je site: die grote foto's! Miljaar!  Enfin, het is niet de eerste keer dat ik zoiets tegenkom, en deze is echt wel 'clean' en proper. Wat wel even schrikken hoor.. Maar om dit als kunst te beschouwen, nee, dat gaat er bij mij niet in. Ben wel benieuwd naar die andere Uncensored photographs, kan je daar geen fotooke van trekken en op je site plaatsen? Eentje is geen eentje hé.. Ik ga er zelf niet meteen voor naar Brussel hollen

AFZENDER: brigitte | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

Misselijk

Ik word er een beetje misselijk van... dus ik voel mij genoodzaakt je site even links te laten liggen tot deze foto gezakt is. Ieuw! Schrijf ff paar nieuwe stukjes anders, des te eerder verdwijnt hij.

AFZENDER: M. | REACTIE GEPLAATST: 06-04-2016

Vraag

Wil je laten weten wat je er van vond? Alvast bedankt en leuke tijd in Brussel!

AFZENDER: W. | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

Misschien.

Ik denk er nog even over na. Mensen zijn tegenwoordig heel erg snel verontwaardigd, en preuts.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

FB

Gewoon doen! Wil de reacties wel eens zien;)

AFZENDER: K-tje | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

Het zijn pro's.

Serrano heeft ze opgepikt in Amsterdamse seksclubs. Van de man, Leo genaamd, was dit een fantasie. De foto heet dan ook Leo's Fantasy.

W,
de expo duurt t/m 21/8, dus je hebt nog tijd genoeg.

Ik wilde op de Facebook-pagina een foto van Serrano als omslagfoto plaatsen, want dat leek me wel toepasselijk, maar ik durfde het toch niet aan. Hier durf ik het wel.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

Lekker warm

Vraag ik me toch af... meteen goed of hebben ze eerst geoefend?

AFZENDER: K-tje | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

Goed van je!

Ranzige foto, maar ik krijg er wel dorst van.
Blij dat je Brussel niet links laat liggen.

AFZENDER: Claudia | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016

Jammer

Deze foto doet me gelijk denken aan die vreselijke Heleen van Royen. Hoewel ik ook heel erg graag naar die expositie zou gaan (Musea voor Schone Kunsten vind ik een prachtig museum overigens) ga ik nu liever niet naar Brussel. Over een paar maanden ga ik wel naar een concert in Parijs maar eerlijk is eerlijk daar heb ik ook gemengde gevoelens over. Ik wil niet dat "angst" mijn leven regeert maar mede door een nare privé gebeurtenis doet het dat momenteel wel.

AFZENDER: W. | REACTIE GEPLAATST: 05-04-2016