Voor uw dagelijkse Thom-shots verwijs ik u gaarne naar mijn Facebook.

THOM ARISMAN

BLOG

12-04-2016

1009. EGL

Vanochtend werd ik weer wakker met een liedje in mijn hoofd. (Geen zorgen; ik ga hier geen gewoonte van maken. Kan ik wel aan de gang blijven, want ik word zowat iedere ochtend wakker met een liedje in mijn hoofd.) Maar dit liedje is een heel bijzonder liedje. In België kent volgens mij iedereen het, in Nederland slechts een beperkt aantal fijnproevers.
   Toen ik nog geen schaamhaar maar wel puisten had, hoorde ik het liedje voor het eerst. Op de radio. Ik was op slag verliefd. (Toen al was ik vaker verliefd op liedjes dan op meisjes. Is nooit veranderd.) Nadat het liedje was afgelopen, vertelde de dj wat de titel van het liedje was en wie het zong. Ik schreef het op en ging naar de platenzaak. Ik gaf het papiertje met de titel en de naam aan de man achter de balie. 'Dit liedje moet ik hebben', zei ik. 'Anders kan ik niet verder leven.' De man knikte, liep weg en kwam terug met een album. 'Het staat niet op een single', zei hij, 'wel op een elpee.' Een elpee? Die kon ik niet betalen. Ik verliet de platenzaak met twee opties: voor een brommer springen of sparen.
   Een paar weken later was ik terug in de platenzaak. Ik legde een briefje van 25 gulden op de balie en zei: 'Ik wil die elpee met dat ene liedje.' De man knikte, liep weg en kwam terug met de elpee. 'Je komt een gulden tekort', zei hij. Jij zo een oog, dacht ik, maar dat zei ik natuurlijk niet. 'Mag ik die gulden later brengen?' vroeg ik. Dat mocht.
   Op mijn kamertje draaide ik meteen dat ene liedje. En nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. Dit was geen verliefdheid meer, dit was liefde. De rest van het album draaide ik ook, maar die nummers konden niet tippen aan dat ene liedje.
   Er gingen wat jaren voorbij. De eerste schaamharen kwam door, de puisten bleven.
   Ik was op een feestje. In een blokhut, in een bos. Ik weet dat nog heel goed. Ik zag een meisje dansen. Een prachtig meisje. Toen ik haar zag, voelde ik me heel raar. Het was alsof ik een paar centimeter los van de vloer kwam. Het meisje was een kakker, ik een new waver, maar daar zat ik helemaal niet mee. Terwijl ze danste, keek ze naar mij. Dat zag ik, omdat ik naar haar keek. Hoe het gebeurde, geen idee, maar even later dansten we samen. We spraken niet, we keken elkaar alleen maar aan.
Een paar liedjes later zei ik: 'Zullen we naar buiten gaan?' Het meisje knikte. Buiten zoenden we. Het was onvermijdelijk. Niet eerder had ik zo lekker gezoend. Na een tijdje stopten we. 'Hoe heet je?' vroeg ik. Toen ze haar naam zei, kon ik dat niet geloven. 'Heb je morgen tijd?' zei ik. 'Ik wil je iets laten horen.'
   De volgende dag was het meisje bij me, op mijn kamertje. De elpee met dat ene liedje had ik al op mijn pick-up liggen. 'Ga zitten', zei ik. Dat deed ze, op mijn bed. 'Luister.' Ik zette dat ene liedje op en ging naast haar zitten. Drie en een halve minuut luisterden we zonder elkaar aan te kijken. Toen het liedje was afgelopen, zei het meisje: 'Heel mooi.' Ik keek haar aan en dacht: net als jij. 'Weet je hoe het liedje heet?' vroeg ik. Het meisje schudde haar hoofd. 'Ik ken het niet.' Ik zette het liedje nog een keer op en zei: 'Het heet Zanna.' Het liedje begon en Zanna en ik zoenden elkaar. Dat hielden we het hele liedje vol.
   Wat ik toen niet wist, maar nu wel weet: Zanna werd mijn eerste grote liefde. En dat zal ze altijd blijven, uiteraard, want een tweede eerste grote liefde bestaat niet. Daarom kunnen eerste grote liefdes nooit overtroffen worden.
   Gelukkig geloof ik in toeval, anders zou ik gek worden.

https://www.youtube.com/watch?v=6MPLZFUBp6w


 

 

Reacties bij dit bericht


Kop *

Reactie *

Afzender *

E-mailadres *


Ik begrijp het

maar ik heb geen facebook. Is waarschijnlijk veel leuker. Zie je al die gezichten.
Veel plezier met je nieuwe balkon.

AFZENDER: C | REACTIE GEPLAATST: 22-04-2016

Hallo.

Jazeker, ik leef nog. Het is inderdaad verdacht stil hier en dat heeft twee redenen. Ik heb onlangs mijn Facebook-pagina wakker gekust en die geef ik een slinger door er regelmatig wat te droppen. Dus check die pagina, zou ik zeggen.
Andere reden: we zijn mijn balkons aan het renoveren en daar heb ik mijn handen vol aan. Mijn hoofd trouwens ook, want ik kan me momenteel heel moeilijk concentreren op iets anders.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 22-04-2016

Hallo...

't is zo stil op je site. Leef je nog?

AFZENDER: C | REACTIE GEPLAATST: 21-04-2016

@stip

Heb je de naakten van Gustave Courbet al eens in het echt gezien? GEWELDIG!

AFZENDER: W. | REACTIE GEPLAATST: 18-04-2016

Lief?

O wacht, je stelde nog een vraag. Nee, voor zover ik weet heb ik nog geen lief gevonden. Maar ik zoek ook niet. Misschien moet ik dat maar eens gaan doen. Het is tenslotte lente.  

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 17-04-2016

Sari, mijn grootste fan,

wat een ontzettend lief berichtje. Dank je.
Ik vraag me wel af hoe groot je bent...
Waarom ik ben gestopt in Flair, is simpel: er kwam een nieuwe hoofdredacteur en die wilde mij niet meer. Het was dus niet mijn beslissing.
Ik heb een paar honderd boeken, maar die heb ik niet geschreven. De drie die je hebt aangeschaft wel. Ik heb er meer geschreven, maar (nog) niet gepubliceerd.
Check af en toe deze site en mijn Facebook en je krijgt alles door. Meer dan je lief is. Veel plezier met me! (Boeken.)

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 17-04-2016

Vraagje

Hoi Thom, ik ben Sari en woon in Belgie. Ik las altijd met veel plezier uw column in Flair, maar u bent helaas gestopt. Mag ik u vragen waarom? Ik heb deze maand drie boeken van u gekocht: mr single, single van beroep en thom.single.man. Heeft u nog meer boeken? Als u een nieuw boek heeft kunt u mij dan een e-mailtje sturen want ik krijg niet alles door hier in Belgie. Mijn laatste vraag is of u al een lief heeft gevonden. Ik gun u alle geluk in uw leven. Veel groetjes van uw grootste fan 😀

AFZENDER: Sari | REACTIE GEPLAATST: 16-04-2016

Ik vrees...

dat je toch een account moet hebben om de reacties te kunnen lezen. Lijkt me ook wel zo logisch, anders zouden heel weinig mensen een account nemen.

Liliane,
ik ken een Zanna, een Zhanna en een Sanna, maar geen twee Zanna's. 
Ik heb dat met liedjes. Ik heb een liedje in mijn hoofd dat ik heel lang niet heb gehoord. Ik zet de radio aan en dat liedje is erop. Ik hou het op toeval.
Jazeker, er is meer tussen hemel en aarde: lucht.

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 13-04-2016

Off topic

Ik ben een Facebook nono, heb het niet, wil het niet maar lees wel graag de reacties op jouw pagina. Die krijg ik nu niet meer te zien, klopt dat?

AFZENDER: W. | REACTIE GEPLAATST: 13-04-2016

Toeval ????

Heel België -1 want dit liedje heb ik echt nog nooit gehoord Thom. Maar je verhaal is echt wel ongelooflijk. Hoe dikwijls hoor je nu de naam Zanna? Nooit. Van toeval gesproken. Wat ik regelmatig meemaak is dat ik iets aan het lezen ben en dat men op de televisie hetzelfde woord zegt dat ik op dat moment lees. En dan bedoel ik niet 'de' of 'een' maar echt een woord dat je niet veel gebruikt. Ook toeval? Zo raar. Hoe kan dit? Zou er toch meer zijn tussen hemel en aarde?

AFZENDER: Liliane | REACTIE GEPLAATST: 12-04-2016